Kuchnia

słodkości

pieprz czy wanilia fotografia i kulinaria: Truskawkowe tiramisu
Tiramisu truskawkowe
(proporcje na 4 pucharki o pojemności ok. 250 ml)

500g mascarpone
5 żółtek
100g cukru pudru
otarta skórka z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
ok. ½ op. biszkoptów savoiardi
ok. 500g truskawek

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać drobno otartą skórkę cytryny, oraz mascarpone i delikatnie wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
Truskawki umyć pod bieżącą wodą, następnie osuszyć i odszypułkować. 100g truskawek zmiksować na gładko z sokiem wyciśniętym z pomarańczy (będzie służyło do zamaczania biszkoptów). Pozostałe truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców).
W pucharkach układać warstwami: krem mascarpone, zamaczane w sosie biszkopty, truskawki, krem, itd. - aż do wykończenia wszystkich składników. Wierzch udekorować kilkoma truskawkami.
Pucharki owinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić na min. 5-6 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc), aby biszkopty zmiękły.
Podawać schłodzone. Można posypać cukrem pudrem (niekoniecznie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation