Kuchnia

słodkości

Tarta z mascarpone i herbatników
Składniki:

– 200 g herbatników typu petit beurre o dobrym składzie
– 200 g masła
– 750 g mascarpone
– 4 duże łyżki cukru pudru
– ziarenka z jednej laski wanilii (jeśli masz, ja akurat nie miałam, więc nie dodałam)
– dowolne owoce

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy na miał. Ja tłukę je wałkiem jeszcze w opakowaniach (#lifehack). Na małym ogniu topimy masło, nie zaszkodzi go nieco przypalić, smak będzie dzięki temu pełniejszy. Mieszamy masło i pokruszone herbatniki, wykładamy na formę do tarty lub tortu i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie mieszamy mascarpone z cukrem pudrem i wanilią i tak przygotowaną masę wykładamy na spód, który powinien już stwardnieć. Dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Tadam!


https://krytykakulinarna.com/ciasto-bez-pieczenia-przepis/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation