Kuchnia

słodkości

Szarlotka sypana

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki kaszy manny
2 szklanki cukru pudru
230 g zimnego masła (lub zamrożonego)
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 cukier waniliowy
9 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)
Przygotowanie:

Do miski wsypać kaszę mannę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier waniliowy. Dodać przesiany cukier puder i mąkę. Wymieszać i podzielić na trzy równe części.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka puszczą sok, należy go odlać. Dodać cynamon i wymieszać. W razie potrzeby dodać sok z cytryny lub cukier.

Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wsypać 1/3 część suchych składników, a na wierzch rozłożyć w miarę równo połowę startych jabłek (nie uklepywać!). Następnie wysypać kolejną część suchych składników, rozłożyć resztę jabłek i wysypać pozostałą część suchych składników.

Zimne masło pokroić na cieniutkie plasterki i równomiernie rozłożyć na cieście. Można również użyć masła zamrożonego, startego na tarce o dużych oczkach.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut.
http://oryginalnysmak.pl/szarlotka-sypana/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation