Kuchnia

słodkości

Ciasto z jagodami i masą bezową

ciasto6 żółtek1 1/2 szklanki mąki150 g masła1/2 szklanki cukru1 pełna łyżeczka proszku do pieczeniamasa z białek6 białek1 szklanka cukru50 g płatków migdałówmasa śmietanowa400 ml śmietany kremówki4 łyżki cukru pudru, można ominąć2,5 łyżeczki żelatyny3/4 szklanki soku z pomarańczowego450 g jagód
Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku. Ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Cisto rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Druga warstwa – białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier. Rozłożyć masę z białek na ciasto, obsypać migdałami

Wstawić do nagrzanego piekarnika termoobieg 170 C piec 30 minut. Jak białka będą jeszcze białe i miękkie to zwiększyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 10-15 minut. Powinna powstać beza u góry. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Masa ze śmietany – żelatynę zalać odrobiną soku pomarańczowego, tylko tyle żeby żelatyna napęczniała. Pozostały sok pomarańczowy zagotować i zalać żelatynę. Odstawić, żeby prawie zgęstniała. Co chwilkę żelatynę zamieszać.

Ubić śmietanę na sztywną pianę, dodać cukier puder. Możecie go ominąć. Wlać gęstniejącą żelatynę i dodać jagody. Delikatnie wymieszać ale już tylko łyżką.

Wylać gęstniejącą masę na upieczone i zimne ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej trzy godziny.

Ciasto jest przepyszne, polecam.
http://kuchniapokolen.pl/ciasto-z-jagodami-i-masa-bezowa/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation