Kuchnia

słodkości

Napoleonka na herbatnikach - BEZ PIECZENIA
herbatniki ( około 66 sztuk)
3 budynie śmietankowe (bez cukru)
1,2 litra mleka ( 300 ml + 900 ml)
3 łyżki mąki pszennej (ok 90 gram)
opakowanie cukru wanilinowego
220 gram cukru ( szklanka)
200 gram masła
szczypta soli
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm

Herbatniki wykładamy na blachę wcześniej natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. W 300 mililitrach mleka rozpuszczamy 3 opakowania budyniu. Całość dokładnie mieszamy, następnie w trakcie mieszania dodajemy 3 łyżki mąki pszennej. Ponownie dokładnie mieszamy. W dużym garnku podgrzewamy 900 mililitrów mleka Do naszego mleka dodajemy cukier wanilinowy, szklankę cukru oraz szczyptę soli. Gdy już nasze mleko zacznie się gotować dodajemy rozpuszczone budynie. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Naszą masę budyniową odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy stopniowo dodając masę budyniową. Tak postępujemy z całością masy. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy następnie wykładamy wierzchnią warstwę herbatników. Ciasto odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

I gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation