Kuchnia

słodkości

Ciasto styropian z malinami
3 białka
szczypta soli
2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 budynie malinowe
1/2 szklanki cukru
ok 100 g malin
CIASTO KRUCHE:

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżka jogurtu naturalnego
3 żółtka

Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21×25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10 min, ale nie jest to konieczne.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym i delikatnie wmieszać ubite białka. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra – dół. Smacznego :)

https://kuchniamniam.wordpress.com/2016/06/25/ciasto-styropian-z-malinami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation