Kuchnia

ZUPY

BUŁKA Z CHLEBEM | Zakwas na żurek

Na tym zakwasie gotujemy żurek według tego przepisu

Co potrzeba:

1 szklanka mąki żytniej typ 2000,
6 ząbków czosnku,
1 mała cebula,
2 liście laurowe,
8 ziaren ziela angielskiego,
Pół kromki chleba razowego ze skórką lub 1 dag drożdży
Wykonanie:

Do kamiennego garnka lub dużego słoika wsypujemy mąkę i wlewamy taką ilość gorącej wody, aby powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina ostygnie wlewamy 4 szklanki chłodnej, przegotowanej wody. Dodajemy również cebulę i chleb lub drożdże. Dokładnie mieszamy, przykrywamy garnek lub słoik ściereczką i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu możemy poruszać słojem lub garnkiem. Zakwas nadaje się do użytku po trzech dniach.

Smacznego :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation