Kuchnia

ZUPY

Kartoflanka inaczej zupa ziemniaczana
Składniki:
-pół kg ulubionej kiełbasy
- 3 cebule średnie
- 6-7 średnich ziemniaków
- 1 kostka masła
- majeranek 1 łyżka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
Do garnka wrzucamy i roztapiamy kostkę masła, na rozgrzane masło wrzucamy kiełbasę i cebule smażymy
- 2 litry wywaru/bulionu/rosołu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie śmietana 18% 3/4 szklanki
O to przepis na prostą i smaczną zupe:
Do garnka wrzucamy i roztapiamy kostkę masła, na rozgrzane masło wrzucamy pokrojoną kiełbasę i cebule smażymy aż do momentu zarumienienia się kiełbasy, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku ( opcjonalnie przyprawa czosnek granulowany) które odrazu solimy i przeprzymy , całość mieszamy i chwilkę podsmażamy następnie zalewamy wszystko 2litrami wywaru/bulionu/wczorajszego rosołu doprawiamy majerankiem, zielem angielskim i całość gotujemy pod przykryciem na wolnym gazie ok 30 minut, następnie zasmażka: na patelni roztapiamy masło: dajemy pokrojoną w kostkę cebulę gdy zacznie się smażyć dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej , cebule należy zeszklić i smażyć do momentu aż mąka straci surowość oczywiście mieszając, zasmażkę wrzucamy do gotującej się zupy i mieszamy, wyłączamy zupe i jemy a jeśli preferujemy z śmietaną to wlewamy śmietanę i zupe wyłączamy po zagotowaniu się
! :D Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation