Kuchnia

ZUPY

Smakowy Raj - blog kulinarny: Kociołek do syta

Składniki (na 5 – 8 osób):
3 papryki: czerwona, zielona i żółta (lub papryka do dań ze słoja)
1 średnia cebula
500g kiełbasy najlepiej podwędzanej
500g ziemniaków
500g kapusty kiszonej
500g pomidorów świeżych lub z puszki
1 przecier 80g
Ok. 2 – 3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
Pieprz,
Sól

Zrobienie kociołka rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników (obrania i pokrojenia). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Świeże pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w większe kawałki. Świeże papryki kroimy w podłużne paseczki. Kiełbasę kroimy w talarki, cebulę w kostkę.

Do dużego garnka (około 5 litrowego) wlewamy olej i podgrzewamy, a następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy, co pewien czas mieszają, po czym dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy, dodajemy ziemniaki, zalewamy około litrem wody, solimy płaską łyżeczką soli i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone świeże papryki, pomidory, przecier i ponownie zagotowujemy, po czym gotujemy chwilę na wolnym ogniu, by papryka lekko zmiękła. (Jeśli zamierzamy użyć papryki ze słoja, dodajemy ją na sam koniec, gdy danie jest już gotowe, by się nie rozgotowała). Na koniec dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, pieprz, słodka paprykę, zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia. Danie po ugotowaniu jest gotowe do jedzenia, ale pozostawione na kilka godzin zyskuje bogatszy smak i aromat.

Danie podajemy z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation