Kuchnia

drobiowe rozmaitosci

PIECZEŃ Z INDYKA Z JABŁKAMI | Lepszy Smak
« SAŁATKA NICEJSKAKEKS Z ORZECHAMI I BAKALIAMI »
PIECZEŃ Z INDYKA Z JABŁKAMI
3 Październik 2010 Autor: aniado


Delikatne w smaku mięso z indyka wspaniale smakuje w “towarzystwie” owoców. Mogą to być jabłka, śliwki, morele…
Pieczeń z indyka z jabłkami to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne. Myślę, że można o nim powiedzieć również “eleganckie”

Składniki:
1 pierś z indyka (ja tym razem kupiłam 2 szt “polędwiczek z indyka” – sprawdziły się idealnie!!!)
1-2 jabłka
sól, pieprz, słodka papryka i ulubiona przyprawa do drobiu
oliwa z oliwek

Wykonanie:
Pierś ponadkrawać w poprzek lekko skośnie na plastry o grubości 1 cm (plastry są przekrojone prawie do końca, ale nadal trzymają się razem; wygląda to trochę jak książka z grubymi kartkami…).

Mięso dokładnie posypać solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu. Pomiędzy plastry mięsa wsunąć plasterki obranego jabłka. Całość posypać odrobiną słodkiej papryki (dzięki temu pieczeń nabierze ładnego rumianego koloru) i polać 2-3 łyżkami oliwy z oliwek.

Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. (Uwaga: Jeśli pozostało nam trochę jabłek możemy je ułożyć wokół mięsa.)
Na dno naczynia wlać 2-3 łyżki gorącej wody i wstawić wszystko do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni. (Uwaga: Jeśli pierś jest wyjątkowo duża, czas pieczenia trzeba wydłużyć. Jeśli mięso nadmiernie się rumieni, trzeba je przykryć arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.)

Pieczeń podawać polaną sosem z pieczenia. Dobrym dodatkiem będzie mizeria lub inna surówka.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation