Kuchnia

drobiowe rozmaitosci

Pieczona kaczka - popisowy przepis
Składniki:



* 1 duża kaczka (moja ważyła 2,5 kg)
* 2-3 jabłka
* 1 pełna łyżeczka majeranku
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju
* sól i pieprz

Sos:

* 1 kg mrożonych, drylowanych wiśni
* 1 pełna szklanka cukru (250 ml)
* 1 szklanka cydru jabłkowego (250 ml)
* 2 posiekane w grube plasterki ząbki czosnku
* 1 liść laurowy
* 2 goździki
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 100 ml soku pomarańczowego

Z dokładnie osuszonej ręcznikiem papierowym kaczki wycinamy kuper i tłuszcz, który zazwyczaj się przy nim znajduje. Mięso nacieramy olejem solą oraz pieprzem, a następnie ze wszystkich stron oprószamy roztartym w placach majerankiem.
Środek kaczki wypełniamy pokrojonymi na ósemki jabłkami (ja wciskam je do oporu). Następnie związujemy nogi ptaka i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie naczynie przykrywamy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i tak pieczemy 1,5 godziny.
Po upływie tego czasu masło oraz miód podgrzewamy w małym rondelku do chwili połączenia się składników i tak powstała mieszanką polewamy kaczkę. Dopiekamy kolejne pół godziny, tym razem bez przykrycia, aby skórka się zarumieniła i stała się chrupiąca.
(W sumie kaczka musi się piec około 2,5 godziny)

W czasie kiedy piecze się kaczka przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki sosu oprócz mąki i soku pomarańczowego umieszczamy w rondlu i gotujemy przez około 30 minut. Następnie mąkę łączymy z sokiem i wlewamy do wiśni. Energicznie mieszamy i kiedy sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.

Poporcjowaną kaczkę podajemy z porcją sosu wiśniowego.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation