Kuchnia

drobiowe rozmaitosci

Udka po cygańsku Składniki:
10 pałek z kurczaka
1/3 kostki masła
2 cebule
8 suszonych śliwek
1/2 szklanki łagodnego keczupu
3/4 szklanki wody
3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki powideł śliwkowych
słodka papryka w proszku
sól

Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor. W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać śliwki, keczup, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować. Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation