Kuchnia

drobiowe rozmaitosci

Pieczona pierś z indyka

około 1 kg mięsa z piersi indyka
3-4 ząbki czosnku
1 średniej wielkości cebula
1/3 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól )


Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obrać z łupin. Cebulę pokroić w półplastry, czosnek w cienkie plasterki.
Sos teriyaki/sojowy wymieszać z przyprawami.

Mięso natrzeć przyprawami, przełożyć do miski, obłożyć cebulą i czosnkiem. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Zamarynowane mięso - każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze.
Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut.
Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie.
Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie wystygnie. Będzie wówczas wilgotniejsze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation