Kuchnia

Owsianki, granole

jadłonomia · roślinne przepisy: Domowa bezglutenowa granola
Granola bezglutenowa




Składniki:


•1 szklanka płatków jaglanych
•1/4 szklanki migdałów
•1/4 szklanki nerkowców
•2 łyżki pestek dyni
•1/4 szklanki syropu klonowego lub z agawy
•1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
•szczypta soli morskiej
•1/4 szklanki amarantusa, użyłam Amarello
•1/4 szklanki żurawiny

Przygotowanie:


1.Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza żurawiną i amarantusem. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15 - 20 minut, w tym międzyczasie co 5 minut mieszając granolę, aby równomiernie się piekła.
2.Upieczoną mieszankę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie dodać amarantus i żurawinę. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionym mlekiem lub kaszą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation