Kuchnia

Owsianki, granole

Zapiekana kasza jaglana z owocami

1 porcja (3 kokilki)

60g kaszy jaglanej
mleko kokosowe (2 razy więcej mleka niż kaszy)
wiórki kokosowe (1 łyżka oraz do posypania)
jajko
maliny
jagody
szczypta soli
szczypta kardamonu i gałki muszkatołowej
½ łyżeczki skórki startej z cytryny
masło do wysmarowania kokilek
łyżka cukru /ksylitolu/stewii
można polać miodem lub posypać cukrem pudrem
Kaszę jaglaną upraż na teflonowej patelni, a następnie przelej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.
W rondelku zagotuj mleko kokosowe, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić kaszy.
Ugotowaną kaszę wymieszaj ze szczyptą soli, kardamonu, gałki muszkatołowej, cukrem i wiórkami. Dodaj rozbełtane jajko oraz skórkę cytrynową. Wymieszaj.
Kokilki wysmaruj masłem i na dno każdej połóż masę jaglaną, następnie rozłóż owoce i kolejną warstwę kaszy. W wierzchnią warstwę kaszy wbij maliny i jagody. Całość posyp wiórkami kokosowymi.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i zapiekaj ok. 20 minut (do ścięcia się jajka, w zależności od piekarnika może to być dłużej lub krócej). Uważaj by nie przypalić wierzchu.
Najsmaczniejsze na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation