Kuchnia

Owsianki, granole

Twarożkowe owsianki -

czas przygotowania: do 20 minut

1 całe jajko
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
szczypta soli
1 szklanka (poj. 200 ml) płatków owsianych
opcjonalnie, jeśli chcemy, by owsianki były takie bardziej zbite, to:
2 łyżki mąki (polecam pełnoziarnistą, ale w zasadzie może być dowolna, można ją też pominąć, choć ja dodaję, bo lubię te owsianki takie bardziej zbite;))
opcjonalnie: posiekane rodzynki, orzechy, ulubione suszone owoce czy inne bakalie
Do miski wbijam jajko, dodaję serek oraz szczyptę soli i dokładnie mieszam.

Następnie dodaję płatki owsiane oraz mąkę i mieszam. Jeśli dodaję bakalie, to je siekam i dodaję do ciasta na etapie dodawania mąki.

Rozgrzewam patelnie umożliwiającą smażenie beztłuszczowe np. teflonową i małą łyżeczką wykładam równe porcje ciasta, formując mini-placuszki / ciasteczka. Łyżeczkę przed nabraniem ciasta każdorazowo namaczam w wodzie, dzięki czemu placuszki będą łatwiejsze do formowania. Opiekam je z obu stron na złocisty kolor –z wierzchu mają być przepięknie złociste, a w środku upieczone.

Gotowe przekładam na metalową kratkę, by lekko przestygły i odparowały, po czym jeszcze ciepłe podaję. Smakują jednak także całkowicie wystudzone i dlatego są całkiem smacznym i praktycznym pomysłem na przekąskę na wynos (do szkoły, pracy, na spacer z dziećmi, itp.)

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation