Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

jadłonomia · roślinne przepisy
Najlepszy wegetariański bulion niedzielny

Składniki na 1 litr:
•4 pieczarki
•3 marchewki
•2 cebule
•1 pomidor
•1/2 selera
•1/2 małego kopru włoskiego
•1/2 małego pora
•pęczek pietruszki
•3 gałązki lubczyku
•2 gałązki rozmarynu
•8 ziaren czarnego pieprzu
•2 ziarna ziela angielskiego
•2 liście laurowe
•2 łyżki dobrego oleju
•200 ml białego wina
•sporo soli
•do podania nitki makaronu

Przygotowanie:
1.Wszystkie warzywa poza cebulą dokładnie myjemy, ale ich nie obieramy. Staramy się też ich nie kroić, im większe kawałki tym lepiej. Cebulę obieramy z łupek, łupki zachowujemy.
2.Wszystkie warzywa wraz z łupkami cebuli i resztą składników wkładamy do dużego garnka. Zieloną natkę pietruszki odcinamy i odkładamy na bok, łodyżki dodajemy do warzyw w garnku.
3.Wszystko zalewamy dwoma litrami zimnej wody, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Ważne, aby bulion tylko delikatnie mrugał - dzięki temu będzie mógł długo się gotować i pozostanie bardzo esencjonalny.
4.Gorący bulion odcedzamy do garnka. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, jemy z ulubionym cienkim makaronem i mnóstwem natki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation