Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Zupa brokułowa ze szpinakiem i mascarpone

SKŁADNIKI

2 PORCJE
1 i 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1/3 pora
250 g ziemniaków
750 ml bulionu z jarzyn
250 g brokuła
250 g szpinaku
2 łyżki mascarpone



PRZYGOTOWANIE

W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i podsmażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.
Wlać bulion, zwiększyć ogień, zagotować, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, opłukany szpinak, ponownie zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać mascarpone i zmiksować na gładki krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation