Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Barszcz ukraiński

SKŁADNIKI

4 PORCJE
5 łyżek suchej białej fasoli np. piękny Jaś
2 listki laurowe
1 ząbek czosnku
3 średnie buraczki
3 podudzia z kurczaka
włoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)
1/2 cebuli
2 ziemniaki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki


PRZYGOTOWANIE

Fasolę opłukać, zalać 1 szklanką wody, posolić i zagotować. Odstawić z ognia, przykryć i zostawić na 2 godziny. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności dolać wody.
Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze do pieczenia i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 1 godzinę. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do miękkości mięsa na małym ogniu.
Dodać obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotować przez 10 minut. Dodać pokrojonego na cienkie paseczki pora, posiekaną kapustę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować, dodać fasolkę wraz z wywarem i gotować przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw.
Dodać starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy, zagotować na małym ogniu. Odstawić z palnika i wlać sok z cytryny.
Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą oraz pieprzem i delikatnie zagotować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation