Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Przepis na idealny bulion warzywny

Sposób przyrządzenia:
• 2 cebule
• 4 obrane marchewki
• 3 obrane korzenie pietruszki
• 2 zielone części pora
• 4 l wody
• 4 ząbki czosnku w łupinach
• 3 gałązki selera naciowego
• 4 gałązki lubczyku
• 10 ziaren pieprzu
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 6 liści laurowych
• 4 suszone pomidory
• 1 łyżka oleju
• 3 łyżki sosu sojowego
• sól

Cebulę obrać i zachować łupiny. Cebulę nabić na widelec i przypalać nad palnikiem aż zbrązowieją mocno z każdej strony. Go gara wrzucić wszystkie warzywa, łupiny z cebuli, i przyprawy. Wlać wodę, olej i sos sojowy – zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 4 h. Następnie przestudzony bulion rozdzielić do 1l szczelnych woreczków do żywności i zamrozić :) dzięki temu nie musimy za każdym razem robić bulionu!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation