Kuchnia

zupy, kremy, chłodniki

Potrawy Półgodzinne: Biała przednówkowa zupa krem z kurkuma

składniki na 3-4 porcje
1 duży por
2 pietruszki
1/3 selera
3-4 ziemnkiaki
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy lub masła
2 łyżki soku z cytryny lub więcej
przyprawy: kurkuma (1/2 - 1 łyżeczki), gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, płatki chili, sól
woda lub wywar warzywny w ilości potrzebnej do uzyskania ulubionej gęstości.

przygotowanie
pora dokładnie czyścimy odcinając najbardziej zieloną część. kroimy na kawałki i podduszamy razem z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy lub masła. pozostałe warzywa obieramy, kroimy i gotujemy w niewielkiej ilości wody (tyle by przykryły warzywa) dodając w międzyczasie podsmażonego pora i przyprawy. gotujemy do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. wyjmujemy marchew (możemy z niej zrobić pikantną pastę/sos - przepis TU) nieco studzimy i miksujemy na gładki krem. w razie potrzeby dodajemy wody do uzyskania ulubionej konsystencji. jeszcze raz wszystko podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. podajmy posypane płatkami chilli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation