Kuchnia

przetwory

Składniki:
ok. 2,5 kg młodej cukinii
7 szkl wody
1,5szkl octu 10% (użyłam Jamar)
2 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
1 czubata łyżka curry
2 średnie cebule
liście selera
po kilka ziarenek gorczycy na słoik


Cukinię umyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry lub pół-plastry w zależności od wielkości.
Słoiki i zakrętki (ja użyłam 1 litrowych i wyszło mi 6 słoików) umyć i wyparzyć (np. w piekarniku 130 stopni 15 minut). Do każdego słoika na dno ułożyć plastry cebuli i szczyptę gorczycy. W słoikach poukładać cukinię a na wierzch kilka listów selera.
Wodę, ocet, sól, cukier i curry zagotować. Ciepłą zalewą zalać cukinię i zamknąć słoik. Pasteryzować tradycyjnie lub w piekarniku ok 10-15 minut (temp 130stopni).
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation