Kuchnia

przetwory

Pigwa w plasterkach bez cukru i bez gotowania do słoików na zimę
Składniki:
3,5 kg pigwy
woda
Zetrzeć meszek z pigwy, owoce bardzo dokładnie wymyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm, które od razu trzeba wrzucać do zimnej wody z solą lub z sokiem z cytryny. Następnie wkłada się je do gorącej wody, blanszuje w temperaturze około 85°C-90°C przez kwadrans. Po tym czasie plastry pigwy wyjmuje się porcjami i wkłada do zimnej wody, aby je schłodzić. Osuszone na sicie przekłada się do słoików. Do słoików wlewa się wrzącą wodę bez cukru, brzegi słoików wyciera do sucha, nakłada suche pokrywki (nie dokręcać!).
Słoiki z plastrami pigwy wkłada się do rondla o szerokim dnie, wlewa ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików. Wodę podgrzewa się na średnim ogniu. Przetwory z pigwy bez cukru sterylizuje się w lekko wrzącej wodzie: słoiki półlitrowe przez kwadrans, litrowe przez 20 minut od momentu zagotowania się wody w rondlu. Po tym czasie słoiki trzeba wyjąć i natychmiast silnie dokręcić pokrywki. Słoiki studzi się postawione do góry dnem. Pigwę w plasterkach bez cukru i bez gotowania wykorzystuje się do przygotowywania deserów i jako nadzienie do ciasta owocowego (np. do dietetycznej szarlotki zamiast jabłek).
Dobra rada: grube plastry pigwy blanszuje się bardzo długo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation