Kuchnia

przetwory

Kluczem do sukcesu tych powideł jest brak przykrycia i absolutnie całkowity zakaz mieszania!!!!
Jeśli choć raz zamieszamy - możemy wszystko wyrzucić do kosza ponieważ na 300% przypalimy śliwki.
Składniki
5 kg. śliwek (najlepiej węgierek lub innych słodkich nawet bardziej dojrzałych)
80 dag. cukru
2 łyżki octu zwykłego 10%

Przepis
Śliwki wydrylować i układać warstwami na przemian z cukrem. Na wierzchu ma być cukier i całość polać octem. Całość pozostawić na 12 godzin bez przykrycia. Po tym czasie wstawić na mały ogień "pyrkać" min. 5 - 5,5 godziny i choć nie wiem jak korci - pod żadnym pozorem nie mieszać tych powideł!!!!!!! Po wyłączeniu gazu można np. chochelką odlać nadmiar soku np. do małego słoiczka - będzie fajny do rozcieńczania, po czym nastąpi coś na co czekaliśmy tak baaardzo długo - ZAMIESZAMY powidła (połączymy i rozbijemy owoce z pozostałym gęstym soczkiem)!!!!

Jeśli musimy powidła przechowywać w ciepłym pomieszczeniu to koniecznie trzeba je pasteryzować 10 min, ale jeśli mamy zimną piwnicę to cała robota za nami.... ufffffffff. Jeśli podchodzicie sceptycznie do tego przepisu - podzielcie go na pół i spróbujcie (koszt jest niewielki). Jeśli śliwek nie przykryjecie, a gotujących się nie pomieszacie - sukces murowany i zapewniam, że dorobicie ich odpowiednio do swoich potrzeb!!!!! Pierwsze zdjęcie pokazuje jak wyglądają śliwki pod koniec gotowania, a kolejne - to już kanapka z powidłami..... ale o jej smaku chciałabym usłyszeć od Was, bo ja już go znam POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA - MniamMniam.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation