Kuchnia

przetwory

Korniszony na zimę: tradycyjny przepis na ogórki - Beszamel.se.plSkładniki
ogórki gruntowe (jak najmniejsze)

marchewka

cebulka

czosnek

gorczyca

ziele angielskie

liść laurowy

chrzan

koper

na zalewę:

4 litry wody

0,5 litra octu 10%

10 łyżek cukru

5 łyżek soli niejodowanej

Przygotowanie krok po kroku:
Do każdego słoika należy wrzucić kawałek marchewki, jedną małą cebulkę pokrojoną w talarki, ząbek czosnku, trochę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, kawałek chrzanu, jeden baldach kopru i oczywiście ogórki.

Zalać gorącą zalewą. Zakręcone słoiki wstawić do garnka i pasteryzować dotąd, aż ogórki zmienią kolor. Gorące słoiki ustawić do góry dnem aż do ostygnięcia.

WAŻNE! Zalewę należy zagotować i zaraz potem zalewać nią ogórki w słoikach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation