Kuchnia
przetwory
Sałatka szwedzka - oryginalny przepis - Ogrodnik w podróżySałatka szwedzka – oryginalny przepis
Ta sałatka , to jeden z naszych rodzinnych faworytów jeśli chodzi o zimowe przetwory . Dlaczego napisałam ,że przepis jest oryginalny , bo kiedyś w mojej miejscowości była mała , fabryka produkująca marynaty i musztardę , a przepis pochodzi właśnie stamtąd-z czasów kiedy jeszcze nie używano konserwantów,a słoik ogórków zawierał 100 % ogórków , a nie aromat ogórkowy identyczny z naturalnym i 10 % wsadu 😉 Fabryki już nie ma od kilkudziesięciu lat , ale przepis pozostał w mojej rodzinie i co roku z niego korzystam , lepszego nie znam . Polecam , naprawdę warty wypróbowania , mimo iż z pozoru cukru i octu jest dużo -uwierzcie , że w efekcie końcowym wychodzi w sam raz .
sałatka szwedzkaSkładniki :
ogórki około 3-4 kg ( jak wyjdzie za dużo zalewy można ją spokojnie przechować w lodówce do następnego razu )
2 l wody
2 łyżki soli
gorczyca biała- 1 płaska łyżeczka na 0,5 l słoik
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu na 0,5 l słoik
zalewa :
2,5 l wody
6 szklanek cukru
6 szklanek octu spirytusowego 10 %
IMG_4274IMG_4332
Ogórki myjemy , jeśli mamy takie własne zerwane w dniu zaprawy , to kroimy po umyciu w cienkie , ale nie przeźroczyste plastry i wkładamy do miski . Jeśli mamy kupne , to moczymy je przed krojeniem przez godzinę w zimnej wodzie , żeby odzyskały jędrność i dopiero wtedy kroimy . 2 l wody mieszamy z dwiema łyżkami soli i zalewamy tym pokrojone ogórki , zostawiając na 3 godziny . Po tym czasie zlewamy wodę z solą , do słoików wsypujemy pieprz i gorczycę , a następnie układamy ogórki ,niezbyt ciasno , tak ,żeby zalewa miała możliwość przeniknąć dokładnie każdy plaster .
IMG_4338IMG_4340
W garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy – mieszając co jakiś czas , a następnie wrzącą , zalewamy ułożone w słoikach plastry , zakręcamy i odstawiamy dnem do góry . Następnego dnia pasteryzujemy w gorącej wodzie około 12 minut . Próbujemy dopiero po co najmniej dwóch tygodniach , wtedy ogórki się przegryzą i będą już pyszne 😉
MA==