Kuchnia

przetwory

Rzeczy, których potrzebujesz:
1 kg dyni, przyprawy: goździki, cynamon, skórka cytrynowa, zalewa: 1l wody, 25 dag cukru, 2 dag soli, 100 ml octu 10%
1
Do przepisu wybierz dynię o zdrowym i zwartym miąższu. Obierz ją i pokrój w kostkę lub wydrąż specjalną łyżeczką okrągłe kulki.
2
Zagotuj wodę w dużym garnku, przełóż pokrojony w kostkę (lub kulki) miąższ na sitko i włóż na krótko do wrzątku, aby go zblanszować. Należy zrobić to jednak szybko, aby kawałki dyni się nie rozpadły. Zblanszowany miąższ przełóż od razu do słoików.
3
Wlej do garnczka wodę, ocet oraz dodaj cukier i sól. Wszystko wymieszaj i zagotuj pod przykryciem. Gorącą zalewą napełnij słoje.
4
Do każdego słoja przełóż po kilka goździków, kawałek cynamonu oraz opcjonalnie bardzo mały kawałeczek skórki cytryny. Zakręć słoiki i pasteryzuj 25 minut. Zobacz - Jak pasteryzować słoiki?
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation