Sport i fitness

omlety, pancakes i naleśniki <3

Placuszki orkiszowo-bananowe

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki

Składniki dla 1 bardzo głodnej osoby, lub 2 mniej głodnych:)
1,5 łyżki mąki orkiszowej
1,5 łyzki mąki pszennej (w oryginalnym przepisie jest tylko mąka orkiszowa)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
1 mały banan
ok. 100 ml maślanki lub kefiru (myślę, że jogurt naturlany też da radę, ja robiłam na kefirze)
ew. olej do smażenia (ja pierwsze usmażyłam na oleju, kolejne bez)
dodatki opcjonalnie: nutella, syrop klonowy, świeże owoce, cukier puder, miód ... na co macie chęć

Zdrowe, pyszne i na słodko. Kochający placki ucieszą się na widok wersji zdrowszej bo orkiszowej.
Etapy przygotowania

Mąki mieszamy, dodajemy proszek i cynamon. Banana osobno rozgniatamy widelcem na miazgę. Do suchych składników dolewamy kefir (maślankę, jogurt), mieszamy dokładnie, dodajemy rozgniecionego banana. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajcie trochę kefiru, jeśli za rzadka dodajcie trochę mąki. Ciasto winno być gęstsze niż na naleśniki. Ja robiłam trochę na oko, bo kto by się przejmował dokładnym odmierzaniem składników o 7:30 :) Smażyć na rozgrzanej patelni i szybciutko podawać śniadaniowym pożeraczom!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation