Uroda

MOTYWACJA - jedzonko, zdrowie, ćwiczenia

Wegański smalec z fasoli



- 1 szklanka ugotowanej lub 1 puszka białej fasoli

- 1 duża cebula, pokrojona w małą kostkę

- 1 średnie jabłko, pokrojone w drobną kostkę (po obraniu ze skórki i pokrojeniu w kostkę ok. 120 g)

- 1 duży czosnek - wyciśnięty przez praskę
- 2 duże liście laurowe

- 2 owoce jałowca

- 1 goździk

- 1 ziele angielskie

- 1-2 łyżeczki sosu sojowego Tamari

- 3/4 - 1 łyżeczka białego octu winnego / ryżowego

- 1 łyżeczka majeranku

- 2/3 łyżeczki lubczyku

- sól i pieprz do smaku

- olej ryżowy do smażenia

1.Cebulę wraz z jabłkiem smażę na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula zmięknie, dodaję czosnek i chwilę smażę. Wyjmuję przyprawy i je wyrzucam.
2.Do blendera wrzucam pozostałe składniki, dodaję 2 łyżki usmażonej cebuli z jabłkiem. Całość blenduję na gładką masę.
3.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałą część cebuli z jabłkiem i dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.
4.Gotowy smalec przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce do 5 dni. Najlepiej smakuje na domowym razowym chlebem, posypany majerankiem lub w towarzystwie ogórka kiszonego.

Smacznego!
http://truetastehunters.blogspot.com/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation