Kuchnia

Food & Drink

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą

30 minut | 4 porcje

Potrzebujesz
1 kg ciecierzycy lub 500 g suchej ciecierzycy
1 por
3 średnie ziemniaki
2 duże marchewki
1 ząbek czosnku
1,5 L bulionu
1 łyżka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka przyprawy harissa
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka oliwy


Dodatki
1 łyżka oliwy
4 plasterki boczku
4 łyżki śmietany
natka pietruszki


Przygotowanie

Moczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym, czosnkiem i tymiankiem. Pora oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki i marchewki obrać, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, dusić pora na małym ogniu przez 5 minut. Czosnek obrać i wygnieść do garnka. Dodać ziemniaki i marchewki, wymieszać i zalać bulionem. Dodać liść laurowy, tymianek i harissę. Gotować przez 15 minut. Dodać ciecierzycę i ponownie gotować przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.


Kiedy zupa się gotuje, upiec boczek na rozgrzanym oleju.

Zupę podawać na gorąco z łyżką śmietany i rozkruszonym boczkiem, udekorować natką pietruszki.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation