Kuchnia

Food & Drink

Ryż ze szpinakiem i kimchi,

25 minut | 4 porcje

potrzebujesz
2 szklanki mieszanego ryżu
4 jajka
1 łyżka octu
400 g szpinaku
2 szalotki, posiekane
2 ząbki czosnku, posiekane
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki octu ryżowego
1/2 łyżeczki wasabi
olej z orzeszków ziemnych
kimchi (przepis tutaj)
sezam do posypania

przygotowanie

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dusić szalotkę, czosnek i imbir przez 5 minut. Dodać umyty szpinak i dusić kolejne 5 minut. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym i wasabi.
Jajka wbić pojedynczo do kubeczka. Ugotować wodę z octem i zmniejszyć palnik na średni ogień. Zakręcić łyżką wir i wlać jajko z niewielkiej wysokości. Gotować przez 3 minuty, wyjąć jajko łyżką cedzakową i suszyć na papierowym ręczniku.

Na talerzach ułozyć ryż, szpinak i jajko w koszulce, podawać z kimchi i posypać sezamem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation