Kuchnia

Food & Drink

bułeczki drożdżowe ze śliwką

Składniki:

250 g mąki (możliwe, że w trakcie wyrabiania potrzeba będzie więcej)
25 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 jajko
60 g cukru
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
0,5 szklanki letniego mleka
1 jajko rozmącone do posmarowania bułeczek
ok. 250 g śliwek


Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem. Odstawiamy na chwilkę, aż zaczną pracować (powstanie piana). Następnie dodajemy przesianą mąkę, jajko, ekstrakt i masło. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące, należy dosypać odrobinę mąki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odklejać się od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką bułeczki i robimy wgłębienie (ja zazwyczaj odciskam dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki). Spód tej wgłębionej części powinien być dosyć cienki (możemy go też posmarować jajkiem). W wgłębienie wsypujemy odrobinę bułki tartej i wkładamy połówki śliwek. Robimy kruszonkę.
Kruszonka

40 g brązowego cukru
40 g masła
50 g mąki
0,5 łyżeczki cynamonu


Wszystkie składniki łączymy palcami aż powstanie masa o konsystencji piasku.
Kruszonką posypujemy bułeczki uprzednio posmarowane rozmąconym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation