Kuchnia

Food & Drink

czekoladowe babeczki korzenne z orzechami włoskimi

ciasto (6 babeczek):
250 g mąki
50 ml mleka
2 łyżki kakao
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
3 łyżki miodu
1 małe jabłko starte na tarce (małe oczka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
orzechy włoskie

Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać mleko, miód oraz jajko i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem, imbirem i goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto orzechy włoskie. Babeczki piec w 190°C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation