Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Karnawałowe wiatraczki

Składniki:

400 g mąki tortowej
4 łyżki gęstej śmietany 12%
4 żółtka
4 łyżki miękkiego masła (50g)
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu
szczypta soli

Sposób wykonania:

Jajka z cukrem ubić na pulchną masę. Kolejno dodawać masło, śmietanę i ocet, cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą. Kiedym masa zacznie się robić bardzo gęsta, wsypać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto ręcznie.

Tak przygotowane ciasto zawinąć folię i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie należy wybijać ciasto drewnianym wałkiem ok. 15 minut, aby wtłoczyć do niego jak najwięcej powietrza (wykorzystajcie jakiegoś domownika, który ma za dużo energii ;) ).

Wybite ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 30 minut.

Następnie podzielić ciasto na kawałki. Każdy rozwałkować cieniuteńko ( z rozwałkowaniem nie powinno być problemów. Ciasto jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje ). Nożem pociąć ciasto na paski o szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm. Każdy pasek przeciąć wzdłuż na środku. Przez powstały otwór przeciągnąć jeden koniec paska.

W płaskim naczyniu nagrzać łuszcz. Wrzucić mały kawałek ciasta do tłuszczu. Jeśli natychmiast wypłynie, można smażyć faworki. Wrzucać po kilka sztuk. Smażyć krótko z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Dodatkowo przygotować jedno rozmącone białko i dżem wiśniowy, bądź powidła.

Cienko rozwałkowane ciasto pokroić radełkiem, bądź nożem na kwadraty ok. 7 cm. Każdy róg kwadratu naciąć do środka, zostawiając ok. 1 cm nienaciętego ciasta (patrz zdj.). Środek kwadratu posmarować rozmąconym białkiem. Co drugi róg nagiąć do środka i dobrze docisnąć. Tak przygotowane wiatraczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Lekko przestudzone obsypać cukrem pudrem, a środek udekorować dżemem wiśniowym lub malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation