Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

niebo na talerzu: Najlepsza babka drożdżowa

składniki ( na średniej wielkości formę, ok. 25 cm) :

- 3 szklanki mąki ( 450g)
- 7 g suchych drożdży (lub 3,5 dag świeżych)
- szklanka mleka
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
- pół szklanki rodzynek, ew. skórka pomarańczowa, skórka otarta z cytryny ( tylko żółta część)
- szczypta soli
- nieco masła do wysmarowania formy i trochę tartej bułki

na lukier
- 5 łyżek cukru-pudru wymieszanego z łyżeczką - dwiema skoku z cytryny

Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić na godzinę do nasiąknięcia. Szklankę mąki wsypać do miski, zagotować mleko i zalać nim mąkę. Wymieszać łyżką, jak już lekko ostygnie i temperatura na to pozwoli zagnieść ręką. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Masło rozpuścić i ostudzić. Wsypać do miski resztę mąki, drożdże (jeśli używamy świeżych, należy rozpuścić je w 4-5 łyżkach dodatkowego, ciepłego mleka z łyżeczka cukru i mąki i zaczekać ok. 10 -15 minut aż lekko "ruszą"), dodać masę z żółtek i wyrabiać ciasto ręką lub mikserem z końcówkami "haki" ok. 10 minut. Wlać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Dodać bakalie i skórkę. Odstawić na godzinę - dwie w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia. Gdy temperatura w mieszkaniu nie jest zbyt wysoka ( poniżej 23 st) wstawiam miskę z ciastem i ściereczką do piekarnika ustawionego na ok. 30 st. ( rozgrzewam do 50 i wyłączam). Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć ciasto i ponownie odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i do gorącego włożyć formę. Piec ok. 50 minut. Gdyby mocno się rumieniła - przykryć z wierzchu aluminiową folią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation