Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Torcik dyniowy z delikatnym kremem pomarańczowym

Składniki: tortownica 23cm
Ciasto:
115g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szkl brązowego cukru
1/4 szkl cukru pudru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta czarnego pieprzu
0.5 łyżeczki soli
2 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szkl maślanki w temperaturze pokojowej
250g puree z dyni /jak zrobić puree z dyni pisałam w zeszłym roku - klik/
Krem:
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy (można dać z całej, bo jest ledwo wyczuwalny)
300ml kremówki
Dodatkowo:
płatki migdałów do ozdoby
skórka pomarańczowa, którą również możemy dodać do kremu


Sposób przygotowania:
Ciasto:
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem brązowym i pudrem. Mąkę i przyprawy wymieszać i odstawić.
Do masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując, a później na przemian dolewać maślanki i suche składniki cały czas ucierając. Ciasto podzielić na 2 części. Można jednocześnie piec dwa blaty, jednak ja nie mam dwóch takich samych foremek i najpierw piekłam jeden blat, a później drugi.
Przygotować formę i przelać część ciasta. Piec około 30 minut w 170st i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Tak samo upiec drugi blat.
Gdy blaty będą już zimne przekroić je wzdłuż na pół.
Krem:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i dolać do niego soku z pomarańczy. Połączyć z kremówką.

Blaty przekładać kremem. Kremem posmarować również wierzch tortu i boki. Ozdobić migdałami i skórką.
Schłodzić przynajmniej 2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation