Kuchnia

Ciasta, ciastka, desery, słodycze

Ciasto jaglane z gruszkami – bez glutenu, bez jajek, bez nabiału!

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej (na większe ciasto 300g)
¼ łyżeczki kurkumy
1 łyżka masła klarowanego (dla wegan tłuszcz roślinny)
2 dojrzałe, aromatyczne gruszki
skórka otarta z 1 pomarańczy (najlepiej z ekologicznej, a jak nie mamy to taką ze sklepu moczymy w wodzie z sodą i szorujemy)
3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
4 łyżki rodzynek
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mielonego siemienia lnianego – jeśli chcesz, zamiast tego możesz użyć 2 jajka
1/2- 1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
5-6 łyżek mąki owsianej bezglutenowej (jak nie ma, to można zastąpić inną bezglutenową!)
1 naturalny cukier waniliowy lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (cukier z naturalną wanilią bez problemu można kupić już w wielu sklepach, nie tylko eko i bio) lub 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
6-8 miękkich daktyli bez pestek
cukier trzcinowy lub inny słodzik do smaku (z moich doświadczeń wynika, że potrzebujemy około 7-8 łyżek cukru trzcinowego)
Wykonanie:

Na dnie garnka podgrzej masło klarowane (lub olej roślinny), dodaj kaszę jaglaną, wymieszaj i ją upraż, aż zacznie wydzielać orzechowy aromat. Dodaj kurkumę, szczyptę soli i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu, przez 30 minut. Jeśli używasz większej ilości kaszy, to ugotuj w proporcji 1 do 3, czyli 1 miarka kaszy i 3 miarki wody. Reszta składników pozostaje bez zmian
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation