Kuchnia

fabryka smaku

Paszteciki z pieczarkami


CIASTO
250 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki ciepłego mleka (125ml)
2 jajka
50 g masła roztopionego

DODATKOWO
1 jajko
mleko

Na samym początku przygotuj rozczyn z mleka, pokruszonych drożdży i cukru. Mąkę przesyp do miski, pośrodku zrób dołek i wlej do niego rozczyn, który następnie wymieszaj z odrobiną mąki. Odstaw do wyrośnięcia przykryte czystą lnianą ściereczką w ciepłe miejsce. Następnie dodaj resztę składników, pamiętając by masło było płynne, ale wystudzone. Mikserem z końcówkami do zagniatania wyrabiaj gładkie i jednolite ciasto. Ponownie przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny. Następnie przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiaj elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5 - 10 mm. Pokrój ciasto na 10 prostokątów i na każdy z nich nałóż porcję farszu. Zawiń dociskając łączenia. Uformuj zgrabny wałek i ułóż łączeniem ciasta do dołu na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Posmaruj 1 jajkiem rozmąconym z 5 łyżkami mleka i wstaw do gorącego piekarnika na 45 minut. Temperatura pieczenia to 180*C / 355*F.

FARSZ
500 g pieczarek
2 cebule
olej do smażenie
sól i pieprz do smaku

Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki lub w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelnię wylej około 3 - 5 łyżek oleju i podsmaż najpierw cebulę, a gdy się zeszkli dodaj pieczarki. Gdy woda z pieczarek odparuje, a one same pięknie się zrumienią dodaj sól i pieprz do smaku. Odstaw do wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation