Kuchnia

fabryka smaku

Jest Smak: Dorsz pieczony w bazyliowym Pesto


Składniki na 3-4 porcje:
cebula
0,5 łyżki oleju roślinnego
0,5 łyżki masła
dwa filety z dorsza ( u mnie łączna waga około 60 dag)
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
BAZYLIOWE PESTO
4 łyżki śmietany (12% lub 18%)
garść tartego sera grana padano ( lub parmezanu)



Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu ( olej + masło). Filety z dorsza opłukać, osuszyć i oprószyć z obu stron solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę, następnie filety rybne (duże filety można przeciąć na pół). Bazyliowe Pesto oraz śmietanę rozsmarować na rybach. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut. Na około 10-15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię i posypać ryby tarty serem grana padano.

Filety z dorsza podawać z SURÓWKĄ Z ZIELONEJ SAŁATY oraz opcjonalnie z gotowanymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation