Kuchnia

fabryka smaku

Biała kiełbasa pieczona z pietruszką, czosnkiem i ziołami
Składniki

1 kg parzonej białej kiełbasy, np. wielkopolskiej (produkt tradycyjny z rejestru ministerstwa rolnictwa)
1 mały pęczek młodej pietruszki
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, bazylii i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 główka czosnku
po 3 gałązki tymianku i majeranku
1 gałązka rozmarynu



Sposób przygotowania

Kiełbasę nacinamy, korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki, natkę siekamy. Olej mieszamy ze skórką cytrynową, suszonymi ziołami i pieprzem. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego, kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku w łupinkach. Polewamy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu kładziemy gałązki świeżych ziół, odkładając nieco listków do dekoracji. Pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż kiełbasa się zrumieni. Usuwamy gałązki, a kiełbasę kroimy na kawałki o długości 6-7 cm. Podajemy, dekorując listkami ziół i posiekaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation