Kuchnia

fabryka smaku

PLACUSZKI NA SODZIE I MAŚLANCE
Składniki ( na 30-40 średniej wielkości placuszków) :
•500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
•2 jajka
•1 płaska łyżeczka soli
•1 płaska łyżeczka sody
•2 łyżki cukru
•2 szklanki mąki pszennej



dodatkowo:
•olej do smażenia
•cukier puder
•dżem owocowy



Wykonanie:

Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby mące dać czas "rozkleić się". Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i dodatkiem kleksów dżemu owocowego.
http://wkuchennymoknie.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation