Kuchnia

sałatki

TYPY KONSUMPCYJNE ZIEMNIAKÓW

Typ A - sałatkowy

Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w plastry czy kostkę. Nie rozpada się. To ziemniaki na sałatki, do smażenia i do zup.

Odmiany: Venezia, Bellinda, Colette, Belana, Anouschka, Glorietta

Typ B - ogólnoużytkowy

Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki do gotowania, najlepiej sprawdzą się jako składnik dań z mięsem i sosami.

Odmiany: Vineta, Bellarosa, Red Sonia, Jelly, Catania, Marabel, Elfe

Typ C - mączysty

Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują. Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek i do pieczenia.

Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation