Kuchnia

sałatki

Właściwości botwiny. Tak wpływa na organizm! - Kobieta w INTERIA.PL
Wiosenna sałatka z botwiną w roli głównej
Składniki

liście, łodyżki i korzenie z 2-3 młodych buraków ćwikłowych,
2 małe gruszki,
2 ogórki kiszone,
kilka czarnych oliwek
łyżka kaparów,
sok z całej cytryny,
garść orzechów włoskich,
łyżka ziaren słonecznika,
kawałek ulubionego sera - sprawdzi się kozi, owczy, dojrzewający, gorgonzola, feta, mozzarella.

Sposób przygotowania:

Liście i łodyżki botwiny kroimy w niedbałe kawałki. Korzenie, podobnie jak gruszki i ogórki, w kostkę. Całą botwinę skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny, łączymy z gruszką i ogórkami i odstawiamy, co najmniej na kwadrans, żeby samki się "przegryzły". Dodajemy rozdrobnione orzechy, słonecznik, oliwki, kapary i pokrojony ser.


Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-dlaczego-warto-jesc-botwine,nId,5914134#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation