Kuchnia

sałatki

Łosoś Teriyaki

Składniki:

200 g filetu z łososia bez skóry
4 łyżki sosu sojowego
1 ½ łyżki syropu klonowego
1 łyżka oleju sezamowego
około 1 cm korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka sezamu białego
100 g brązowego ryżu
1 mała cebula
100 g zielonej fasolki szparagowej
3 marchewki baby
50 g masła
sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temp. 230 stopni.

Korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Sos sojowy, olej sezamowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir, czosnek i pieprz wymieszaj i powstałą marynatą zalej łososia – pozostaw na 30 minut.

Ryż ugotuj na sypko.
Fasolkę szparagową i marchewkę ugotuj w osolonym wrzątku, w dwóch osobnych garnkach.

Cebulkę posiekaj i podsmaż na maśle. Dodaj ugotowaną fasolkę i ryż. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na osobnej patelni podsmaż na maśle ugotowane marchewki.
Ziarna sezamu delikatnie upraż na suchej patelni.

Łososia zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika na 9 minut. Pozostały z marynowania płyn podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zredukuje się do konsystencji sosu.

Na talerz wyłóż (przy pomocy metalowej obręczy) ryż z fasolką szparagową i cebulką, na nim ułóż łososia, polej sosem z marynaty, posyp prażonym sezamem. Z boku ułóż glazurowane w maśle marchewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation