Kuchnia

Muffiny, babeczki

Piekarnik na Emigracji: Cynamonowe muffiny z jablkiem, orzechami i kremem cheese
Muffinki 12 sztuk:

Skladniki suche:

250 gram maki pszennej
2 lyzeczki proszku do pieczenia
0,5 lyzeczki sody oczyszczonej
1 lyzeczka cynamonu

Skladniki mokre:

1 jajko
100 mleka
80 ml oleju slonecznikowego
+ 100 gram cukru trzcinowego
1 lyzeczka esencji waniliowej

Dodatkowo:
1 duze jablko ( obrane i pokrojone w drobna kostke )
60 gram orzechow wloskich ( pokrojonych na grubsze kawalki )
+ osobno 12 ladnych polowek orzechow do dekoracji

Orzechy dobrze jest wczesniej podprazyc w piekarniku dla wydobycia smaku !



Wykonanie:

Skladniki suche czyli make, proszek do pieczenia i cynamon wymieszac lyzka w duzej misce.
Osobno wymieszac skladniki mokre, czyli jajko, olej, make, aromat oraz CUKIER.
Mokre dolac do suchych i wymieszac lyzka tylko do polaczenia.
Dodac pokrojone jablka i orzechy, wymieszac.
Forme na muffinki wylozyc papierowymi papilotkami. Rozdzielic ciasto ( ok. 1 lycha na 1 papilotke ).
Wierzch posypac delikatnie cukrem trzcinowym.
Wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec jakies 20-25 min. do suchego patyczka.
Wyjac z piekarnika, chwile zostawic w formie a nastepnie wyjac muffinki z formy i ostatecznie ostudzic na kratce.

Krem cheese:

1/3 kostki miekkiego masla ( kostka 250 gram )
3 lyzki cukru pudru
1 opakowanie serka philadelphia light ( 185 gram )
1 lyzeczka esencji waniliowej

Maslo wymieszac lyzka z cukrem pudrem. Dodac serek i esencje i krotko zmiksowac do uzyskania gladkiego kremu.

Krem przelozyc do rekawa cukierniczego z ostra, scieta koncowka do nadziewania i delikatnie napelniac muffinki kremem do momentu az zaczna pekac. Na kazdej muffince zrobic kleks z kremu i ozdobic orzechami.
Przechowywac w lodowce w zamknietym pojemniku.
Mnie osobiscie smakowaly jeszcze lepiej na drugi dzien :)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation