Kuchnia

Muffiny, babeczki

Muffinki z kremem jeżynowym

2,5 szkl maki pszennej
3/4 szkl cukru
3 łyżeczki cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszek do pieczenia
2 szt jajka,
0,5 szkl oleju rzepakowego Rapso
1 szkl mleka
Krem jeżynowy
300 ml kremówki
300 g jeżyn
150 g cukru
1 śmietan fix
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu umieścić mokre składniki - jajka, olej i mleko. Zmiksować mikserem, wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką na jednolitą konsystencję. Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i rozlać ciasto. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Krem jeżynowy: jeżyny zasypać cukrem i na wolnym ogniu gotować do momentu uzyskania gęstego syropu około 150 ml. Przelać przez sitko i powstały syrop schłodzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Ubijać i wlewać porcjami zimny syrop jeżynowy. Na końcu wsypać śmietan fix, zmiksować i schłodzić około 20 minut w lodówce. Schłodzonym kremem udekorować babeczki i dowolnie ozdobić. Jeśli krem będzie bardzo sztywny śmietan fix można pominąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation