Kuchnia

Muffiny, babeczki

Wytrawne mufiny śniadaniowe


SKŁADNIKI:

220G mąki pszennej
50g mąki żytniej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 łyżka musztardy (jest bardzo delikatnie wyczuwalna ale konieczna do smaku)
120g startego na drobnych oczkach sera cheddar (ja miałam goudę i również pasował)
150g jogurtu greckiego
4 łyżki oliwy z oliwek
125ml mleka
1 jajko


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Jako, że u mnie te muf inki pojawiły się na śniadanie a ja do rannych ptaszków nie należę przygotowanie rozłożyłam na dwie części: wieczorem starłam ser i wsypałam do niego wszystkie suche składniki. A do drugiej miseczki wrzuciłam wszystkie mokre składniki.

2. Rano nastawiłam piekarnik na 220st. Następnie połączyłam zawartość obu misek niedbale mieszając bo tylko na tyle stać mnie przed śniadaniem i ogromną kawą ;-).

3. Nałożyłam dość gęste ciasto do foremek na mufiny.

4. Piekłam w 220st 20minut.

5. Najlepiej studzić je na kratce, chociaż przypuszczalnie większość zniknie jeszcze ciepła. Można je również podgrzać w piekarniku następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation