Kuchnia

Kuchnia Pasty do chleba/własne pieczywo/ pasztety

Pesto z suszonych pomidorów



Składniki:


1 filiżanka pokrojonych suszonych pomidorów z oliwy *
2-3 ząbki czosnku
1 filiżanka posiekanych orzechów włoskich wymieszanych z pestkami dyni
ciepła woda
dobrej jakości oliwa z oliwek (u mnie taka którą jesienią zalałam suszone pomidory i dobrze przeszła aromatem pomidorów, czosnku i ziół)


* Jeśli używamy zwykłych suszonych pomidorów (nie w oliwie), dobrze jest je przed miksowaniem zalać odrobiną gorącej wody - łatwiej się zmiksują na jedwabisty krem :)



Przygotowanie:
Jeśli mamy dobry blender to możemy na żywca wszystko wrzucić do jego misy i dolać odrobinę ciepłej wody i oliwy do rozrzedzenia. Jeśli nie to radzę orzechy i pestki wcześniej zmielić w młynku - orzechy włoskie są dość tłuste i mogą za "zakleić" ostrze młynka który sobie z nimi nie poradzi, ale mielenie ich z pestkami dyni temu zapobiega).
Dopiero wtedy wrzucamy do blendera zmielone orzechy, pestki, posiekane pomidory i kilka łyżek oliwy i wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji (woda rozrzedza i pozwala nam ograniczyć ilość tłuszczu ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation