Kuchnia

Kuchnia Pasty do chleba/własne pieczywo/ pasztety

Pasztet z zielonej soczewicy

300 g zielonej soczewicy
3 marchewki (ok. 300 g)
1 pietruszka (ok. 70 g)
kawałek selera (ok. 70 g)
6 dużych pieczarek (ok. 250 g)
2 średnie cebule
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
natka pietruszki
5 łyżek bułki tartej (40 g)
2 łyżki oleju roślinnego
sól, pieprz
czosnek granulowany, słodka czerwona papryka

Przygotowanie:
Soczewicę zalej trzema szklankami wrzącej wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut, następnie odcedź, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a następnie soczewicę przestudź. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, pokrój na większe kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź.

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do cebuli. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmażaj, następnie ostudź.

Przestudzone warzywa, soczewicę oraz pieczarki z cebulą zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wystarczy tylko raz zmielić, ale jeżeli wolisz bardziej rozdrobniony pasztet, możesz powtórzyć czynność.

Masę wymieszaj, dodaj bułkę tarą, olej oraz posiekaną pietruszkę, przypraw do smaku solą pieprzem, czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym (można zastąpić czosnkiem drobno posiekanym i podsmażonym na patelni). Dokładnie wymieszaj.

Foremkę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej przygotowany pasztet i wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut (do lekkiego zarumienienia).
Przed pokrojeniem pasztet należy ostudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation