Kuchnia

Kuchnia Pasty do chleba/własne pieczywo/ pasztety

Kulinarne Inspiracje: Dania jarskie

Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
2 cebule
4 marchewki
1/2 dużego korzenia selera
1 spory korzeń pietruszki
500 g pieczarek
3 ząbki czosnku
3 jajka
½ łyżeczki kuminu rzymskiego mielonego
½ łyżeczki papryki słodka
½ łyżeczki papryki ostrej
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
sól
liście laurowe
ziele angielskie
bułka tarta do formy

Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie.

Seler, marchew i pietruszkę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liśco laurowych. Jeszcze lepszy efekt jest jednak, gdy warzywa są wzięte z wcześniej ugotowanego bulionu drobiowego :)

Pieczarki dokładnie umyć, marchew i seler obrać. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, czosnek i pieczarki podsmażyć na maśle. Po 10 minutach smażenia na małym ogniu, lekko posolić. Dodać ugotowaną marchew, seler i pietruszkę. Dodać kumin, papryki, gałkę, sól i pieprz.

Ugotowaną, miękką soczewicę odcedzić i dodać do warzyw. Wymieszać. Dodać jajka i zamieszać. Całość zmiksować blenderem.
Spróbować czy jest dobrze doprawione i ewentualnie doprawić.

Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wylać masę warzywną. Posypać bułką.

Piec 60 - 75 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation